2007/07/05

Aptana: Eclipse alapú webfejlesztő IDE

Nem olyan túl rég jelent meg ez az újabb webfejlesztő eszköz, ami a Java alapú Eclipse fejlesztői környezetre épül. Aki ismeri az Eclipset, nagyjából tudhatja is, mire számíthat, hiszen az egy alapvetően bővíthető, funkciókkal felruházható rendszer, viszont az Aptanában nincsenek benne a Java fejlesztőeszközök, ami egy webfejlesztőnek talán nem is hátrány.Telepíthető Eclipse-re pluginként, de önállóan is.A Javának köszönhetően platformfüggetlen, telepíthető Windowsra éppúgy, mint Linuxra vagy MacOSX-re is.Természetesen nyílt forrású.
Maga az Aptana kifejezetten webprogramozásra készült, kitűnő kódoló a html/css alapoktól kezdve az xml, javascript, vagy php megoldásokig, és mindezek debuggolásáig. Szokták kifejezetten "AJAX IDE"-ként is emlegetni, hiszen ehhez is számos eszköz áll rendelkezésre.Ami nagyon tetszik benne, az a Code Assistant, ahol a Dreamweaverhez hasonlóan legördülve jelennek meg a kódtippek a kezdőbetűk beírásakor. Több helyen láttam már, hogy "the Dreamweaver killer"-ként aposztrofálták. Ezenkívül nagyon jó segítő funkciói vannak validáláshoz, például kódoláskor a megadott tulajdonságoknál,elemeknél megmutatja, azt melyik böngésző támogatja - nem támogatja!

Ezenkívül, ha valami nem szabványos W3C szerint, azt is jelzi a sor elején, valamint a "problems" nevű ablakban.
Mivel alapvetően az újabb webes technikák alkalmazására használható, elérhető a kiegészítés a Ruby, Ruby On Rails nyelvhez is. (ruby linkjeim a del.icio.us-on)
Ezenkívül támogatja már a nemrég bejelentett Adobe Air asztali környezet fejlesztését is.
Úgy néz ki, egy dinamikusan fejlődő, az újdonságokat integráló rendszert csinál az Aptana fejlesztőbrigádja, ami ugyan a Javának köszönhetően nem a leggyorsabb, és mivel még nagyon friss, bugok is előfordulnak benne. Mindezek ellenére mégis érdemes használni, hiszen rengeteg jó funkciója van, láthatóan gyorsan fejlődik, és persze, teljesen ingyenes.

Aptana: The Web IDE

Aptana Blog RSS feed Aptana video tutorials


Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Nincsenek megjegyzések: