2007/10/12

Ubuntu 7.10 megjelenés


Már csak hat napot kell várnunk, ugynis október 18.-án megjelenik az Ubuntu Linux legújabb, Gutsy Gibbon kódnevű kiadása. [napló a fejlesztés szakaszairól]
Az egyre népszerűbb nyíltforrású operációs rendszer egyébként félévente jelentkezik új, stabil kiadással (hát Redmond felzárkózhat etéren, bár hihetetlenül nagy szó már az is tőlük, hogy egy év múlva tervezik megjelentetni az Internet Explorer 8-as verzióját, hiszen korábban két verzió közt eltelt 5 év is...)

Ez a kiadás alapérterlmezetten a Gnome asztali környezet 2.20-as, legújabb verziójával jön, ráadásul alapvetően benne lesz Compiz Fusion, ami 3D effekteket varázsol asztalunkra (persze, ha engedélyezzük és megfelelő a grafikus kártyánk). Emellett gyorsabb felhasználóváltást ígérnek, és a nyomtató-alapértelmezés a pdf fájl lesz.
Ezeknél érdekesebb, hogy a Firefoxhoz (alapértelmezett böngésző) a pluginokat és a kiegészítők nagy részét integrálják a (Debian Linux alapú) csomagkezelőbe, így onnan is telepíthetőek lesznek.
A másik újdonság, hogy alapértelmezetten támogatva lesz az NTFS partíciók írása (az NTFS-3G csomag integrálásával),ugye ez a művelet Linuxon sokáig nem volt tanácsos.
Újdonság még az automatikus nyomtatótelepítés, valamint a grafikus kártya, és a monitor beállítása is gui-t kap, tehát az X beállítása is egyszerűbbé válik.

Természetesen marad a narancsos-barnás szép dizájn (mint eddig), ami szerintem külön értéket ad az Ubuntunak (és más asztali környezettel érkező társainak, lásd Kubuntu, Xubuntu).

További információ, képernyőképek a 7.10 beta kiadásról

Magyar Ubuntu oldal

Magyar Ubuntu Blog



Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azóta már megjelent az Ubuntu 7.10-es verziója, a Gutsy Gibbon, erről is készül majd új bejegyzés.