2012/04/22

Hotel Wrecking City Traders & Gary Arce

Pszichedelikus desert rock a műfaj egyik papájától és az újabb trónkövetelőktől

Gary Acre neve a Yawning Man-ből (és még: Ten East, Yawning Sons) lehet ismerős - aki esetleg úgy tudja, hogy a Kyuss számít a stoner / desert rock műfaj alapzenekarának,  nincs teljesen igaza.
Persze a nyolcvanas évek végén a Palm Desert környékének a városból a sivatagba kiruccanó zenészei / rajongói között ott voltak ők is, viszont az első sivatagban tartott generátor-partikat a Yawning Man tartotta - gyakorlatilag a haveri körnek.

Persze ekkor még jóval "tömörebb" zene jellemezte őket (ma már csak a The Birth Of The Sol c. demógyűjteményen lelhetjük fel e kor mementóit), míg legelső albumuk (ami 2005-ben jelent meg) már egy jóval tágabb zenei spektrumot felölelő, sokkalta lebegősebb, pszichedelikusabb instrumentális zenét tartalmaz.

Gary Acre révén ez a szabad, végtelen, de mégis könnyen befogadható lebegés került az ausztrál dob-gitár duó, a Hotel Wrecking City Traders egyébként jóval morózusabb és zajosabb, többnyire stonerként definiált, ám az általános panelektől eltérő, jóval pszichedelikusabb és ösztönösebb  zenéjébe. A hanganyag mindössze két számot tartalmaz, ezek persze nem rövidek, ám annál sodróbb lendülettel vezetik végig a hallgatót a hullámokon, dűnéken és csúcsokon. A Hotel Wrecking City Traders bandcamp oldalán elérhető (ha jól tudom, minden) kiadványuk, köztük a Gary Acre társaságában készült 12 inches EP is - így hát innen is hallgathatjátok a 2011-es év szerintem egyik legjobb lemezét - de akár haza is lehet vinni flac, AAC, ogg, 320kb/s mp3 formátumban.

 

Nincsenek megjegyzések: