2011/07/20

Azeri Müzik - azerbajdzsáni klasszikus zenék blogja

Jelen bejegyzés tárgya, az azerimuzik.blogspot.com egy kifejezetten Azerbajdzsán zenei kultúráját bemutató blog, ami nem azt a bizonyos pop / népzene keveréket propagálja, ami annyira divatos keleten, sokkal inkább a tradicionális keleti zenére fekteti a hangsúlyt.

Azerbajdzsán valahol az iráni, török és a kaukázusi kultúrák metszéspontján fekszik, ami érezhető is a zenén,  bár a nép maga egyértelműen a törökök nyugati, oguz ágához tartozik - a kultúrák keveredése / kölcsönhatása azonban vitathatatlan, és ez teszi annyira egyedivé zenei kifejezésmódjukat is.

Itt végeláthatatlanul hömpölyögnek a makámok, melyekből némi ízelítőt a tavalyi Kurultájon is láthatott a keleti zenére fogékony érdeklődő. Többek között fellelhető itt a World Music Library sorozat Music of Azerbaijan része, de az archív közép-ázsiai zenét tartalmazó The Secret Museum Of Mankind - Central Asia válogatás is továbbá Alim Qasimov munkásságából is néhány mű - ő amúgy viszonylag ismertnek számít az azeri zenészek között nyugaton is.

Több sorozat is megtalálható az oldalon (nem csak hagyományos zene), ilyen pl. a 4 CD-ből álló Classical Music of Azerbaijan, ami "nyugati" szimfónikus zenét tartalmaz kortárs azeri zeneszerzőktől.
Találunk jazzt is, pl. Rain Sultanov - City of Jazz lemeze vagy a Jazz in Azerbaijan - Anthology is megtalálható itt.Frissítve ugyan régen volt (2012-ben), ettől függetlenül sok érdekességet lehet találni. 

Az Azeri Müzik zeneblogban közzéadott kiadványok közül néhány:

  • Balaban- Lieder aus Azerbaidjan
  • The Secret Museum Of Mankind - Central Asia (Válogatás, archív felvételek Közép-Ázsia zenei múltjából.)
  • Lök Batan Folklore Group - The Music Of Azerbaijan
  • Alim Qasimov - Anthology of the Mugam Vol. 1-2. (Ocora kiadvány)
  • Alim Qasimov - Azerbaidjan - L'Art du Mugham
  • Transatlantic Non Stop - Music from Azerbaijan and South America
  • Vakıf Mustafazadeh- Dushunce
  • Imamyar Hasanov-An Undiscovered Treasure-Kamancha of Azerbaijan

Nincsenek megjegyzések: