2007/09/25

XSPF - mp3 playlistek xml-ben


xspf kód
Amióta gyakoribbá vált az internetes zenehallgatás- és megosztás, szükségessé vált a webes technológiákkal kompatibilis lejátszólista "megkreálása". Természetesen, a formátum a ma szinte mindenütt megtalálható, univerzális XML lett, ami ugye egy (leíró) szövegfájl, ennek köszönhetően minden rendszeren problémamentesen "működik". A lejátszólista -illetve annak az XML-dokumentumtípusa- az XSPF (XML Shareable Playlist Format)névre hallgat.

Manapság igencsak megszaporodtak a webrádiók, podcastok, és a sugárzásukhoz-megosztásukhoz használatos formátum lett az XSPF (XML Shareable Playlist Format). Webes felületen általában flashben megírt lejátszók kíséretében találkozhatunk vele, természetesen a forráskódban, nem "direkt módon".
Készíteni jellegéből adódóan lehet az XML forrás kódolásával, de van pár lejátszó is, ami támogatja ezt a "formátumot". Leginkább a Linuxos szoftvereknél találtam meg az xspf mentési/olvasási funkciót (Amarok, Audacious); de Windows alatt is van támogatás, méghozzá a talán egyre inkább terjedő, és egykori Winamp-fejlesztő által is készített Foobar lejátszó esetében. Itt külön komponensként kell telepíteni, ezekután már bármilyen zeneösszeállítást el tudunk menteni xspf formátumban, ha nincs kedvünk kódolni.

Nincsenek megjegyzések: